Закарпаття – стародавній регіон виноградарства – це благодатний край у центрі Європи, з подарованим йому Богом унікальним кліматом та населений добрими і працьовитими людьми, які цінять плоди своєї праці, в душі яких мають місце основні цінності: сім’я, робота, Батьківщина, а також частинку душі кожного закарпатця займає виноградарство та виноробство.
І, тільки дякуючи людській спадщині, з покоління в покоління, передавались традиційні технології вирощування винограду та переробки його на вино, старовинні рецепти, ритуали та звичаї. Багато з них до сих пір використовуються саме приватними виноробами.
Виноробні традиції сім’ї Шош починаються ще з XVIII століття. Предки по батьківській, та материнській лінії фамілії Бочкай, були визнаними виноградарями та виноробами. Створення колгоспів на Закарпатті у 1947-48 рр. призвело до конфіскації виноградників, однак виявилося, що догляд виноградників потребує сумлінної праці кваліфікованих робітників, і було дозволено їх орендувати.
Моя сім’я одна з перших створила фермерське господарство і орендувала виноградник, а на тепер розширила його до 7,5 га (з планом розширення ще до 10 га), де вирощуються до 60 сортів винограду європейських сортів різних епох та різних за забарвленням.
Старовинні сорти: Рислінг Італійський, Шасла, Бакатор, Серемський Зелений, Трамінер, Фурмінт, Гарш Левелю, хрусткий Золодьоньдє, мускатний Чободьоньдє, Опорто (Португізер), Леанка, ароматний Карабурну.
Популярні, всесвітньо відомі сорти бургунського походження: Каберне, Мерло, Совіньйон, Шардоне.
Сорти та гібриди новітньої епохи: Іршаї Олівер, Мускат Оттонель, Мюллер-Тургау, Цвейгелт, пряний сорт Черсегі Фюсереш, Молдова, Ранній Магарач, Українка, Мускат Гамбурзький, вишуканий сорт Королева Виноградників, елегантна Королівська Леанка. І зовсім молоді сорти, Фаворит, Естер, Зеніт та Голубок.
А також, невелика площа засаджена сортами американського походження: Кардинал та гібридні: Ізабелла, Лідія, Делавер. Ці сорти не районовані, але користуються широким попитом у населення для вживання у свіжому виді, для приготування вина, соків, варення, а також з декоративною метою.
Sasspince©, 2017 All Rights Reserved.